torsdag den 7. juni 2012

Hvordan har du det med at få kritik på det, du skriver?

Åh hvor ville jeg ønske jeg havde lært det her. Inden jeg overhovedet begyndte at skrive noget som helst. Får lyst til at dele. Interessant for dig, der skriver enten privat eller professionelt.

Om at slutte fred med kritik.

Kritik er vitalt for at lære håndværket at skrive! Og alligevel kan det være så forstyrrende. For det får dig jo til at se svagheder i dit arbejde, som du har overset. Der er ingen mennesker, der elsker at se deres fejl i det kolde dagslys. Vi bliver sårbare.

Når kritik er urimelig kan det skade din selvtillid som skibent. Du begynder dermed måske at jagte skygger og ser fejl overalt, selv hvor der ingen er. Du glemmer alt om, at det er sjovt at skrive.

Målet for den urimelige kritik er manden (red.: kvinden hrmpff), ikke bolden. Mange skribenter har følt sig personligt ydmyget, nogle har måske kastet alt overbord.

Hvis du har prøvet at modtage kritik og ikke er en buddistisk munk, så kender du følelsen.

Mark Milam fra WRITEtoDONE udfolder i en artikel, hvordan du kan få et sundere forhold til kritik.

Hvorfor bliver vi såret over kritik?

Skribenter forveksler kritik af deres arbejde, med kritik af dem selv som person. Så hvis dit skrevne ikke er godt - er du heller ikke ok. Det er jo noget vrøvl.

Men hvorfor? Fordi du er hægtet til forestillingen om dig selv som skribent. Dit selvværd kan ligefrem afhænge af det. Og at angribe det, er det samme som at angribe dig. Jo mere identitet du knytter til det at være skribent, jo sværere kan det være.

Så hvordan kan vi få et bedre forhold til kritik?
  1. Som enhver skribent må du acceptere, at du har noget at lære for at udvikle dit håndværk. Du må tilnærme dig det at skrive soom en begynder: vær drevet mod at lære og åben for kritik. Han mistænker de bedste skribenter for at have denne holdning.
  2. Arrogance kan bremse din udvikling som skribent. Hvis nogen læser det du skriver så byd deres kritik velkommen UANSET om du har spurgt om det eller ej. Men vær opmærksom på at ikke al kritik er konstruktiv eller brugbar.
  3.  Overvej budskabet - ikke afsenderen. Overvej den pointe der er givet - alt andet er irrelevant.
  4.  Tænk praktisk. Fokuser på det de små skridt du kan tage i din skriveudvikling. Måske skal du læse bedre korrektur. Måske skal du skære ned på lange tunge sætninger. Det hjælper dig ikke at du hidser dig op. (ARRRH tell my about that)
  5. Hvis du får kritik på noget du ikke kan ændre, eller du ikke kan lære af det, så slip det. At blive vred eller holde en selvmedlidenhedsfest går sjældent ud over andre end dig.
Konklusion

Hver gang du finder noget som kan forbedres i din tekst, er du blevet en bedre skribent. Og det skal fejres!

Husk på den kraft ord kan have. De kan starte krige og vinde hjerter. De kan få folk til både at grine det ene øjeblik og græde det næste.

Kritik udvikler dig som skribent. Omfavn den!

Ok - Louise. Der er et stykke vej endnu, før jeg kan det!

1 kommentar:

  1. enig - at få feedback og kritik er essentielt for at blive bedre - det gælder på alle områder i livet.
    Når man giver kritik kan man gøre det på en ordenlig måde og fra egen banehalvdel - det hjælper gevaldigt for den der skal modtage kritikken.

    Hilsen verdensborgeren og pendler mellem to verdensdele
    Mette Weber

    SvarSlet

Jeg ææælsker dine hilsner